Hi ha boscos al mar? Com poden ser els boscos marins a grans fondàries, on no arriba la llum? Descobreix-ho amb aquest taller, en el qual ens endinsarem des de la vora del mar en un viatge pel fons marí del mar Mediterrani, perquè volem que els participants descobreixin per si mateixos les semblances, tant estructurals com funcionals i de processos, que hi ha entre els boscos terrestres i els boscos marins. Volem donar a conèixer els boscos marins i intentar promoure que, d’aquesta manera, la societat els estimi i ajudi a conservar-los.
#tallerboscos #elmarafons
Els boscos del mar – De Terra o de Mar: boscos de plantes vs boscos animals
Els oceans son el món de la foscor. A partir d’unes desenes de metres la llum que arriba a la superfície del mar s’extingeix. La claror va disminuint a poc a poc al mateix temps que els diferents colors de l’espectre es van també extingint (primer el color vermell i finalment el blau). Al Mediterrani la llum penetra més enllà dels 200 m de fondària en aigües transparents com les de les illes Balears i no més de 50 metres en zones costaneres on hi ha molta terbolesa o càrrega de partícules. Mentre hi ha llum, la vida vegetal pot desenvolupar-se i es comú trobar en els fons marins praderies d’algues i boscos de fanerògames. Però quan comença el món de la foscor, la vida d’algues i plantes desapareix, i els fons marins comencen a ser exclusivament colonitzats per una vida animal molt rica. Una part molt important d’aquesta vida la formen els animals més antics que hi ha al planeta: invertebrats com esponges i cnidaris (coralls, gorgònies, etc). Aquests animals son sèssils i formen també praderies i boscos, per això diem que els boscos del mar son majoritàriament d’animals. Hi ha boscos d’animals fins més enllà dels 3000 metres de fondària, i en podem trobar pertot arreu del planeta.
L’existència dels boscos d’animals és coneguda àmpliament entre els investigadors, però encara poc coneguda per la societat en general. És un bon exemple del desconeixement que tenim dels oceans i representa una gran oportunitat per apropar a la societat un dels aspectes menys coneguts de la vida marina. A més, hem cregut que quedar-nos només en mostrar l’existència d’aquests boscos i explicar la seva importància en els oceans no és suficient per apropar-los més a la societat, així que us proposem una manera diferent de participar en conèixer-los i estudiar-los: les analogies.
El propòsit d’aquest taller és fer un viatge pel fons del mar, observant i estudiant les analogies que hi trobem amb el medi terrestre, per a què a partir de la pròpia observació del món que ens envolta i utilitzant la nostra imaginació puguem observar i estudiar millor els mars i oceans. Volem que els participants descobreixin per si mateixos les semblances tant estructurals, com funcionals o de processos, que hi ha entre els boscos terrestres i els boscos marins. Per això, a partir d’un joc d’imatges pertanyents a boscos terrestres i boscos marins, els participants hauran de trobar parelles, pensant i establint analogies entre els uns i els altres.
Sostenim que donar a conèixer aquests boscos marins és important perquè els humans som observadors visuals i quasi només allò que coneixem o podem veure tenim després la voluntat de conservar-ho o protegir-ho.
Durada aproximada del taller
Entre 20-30 minuts (presentació + vídeo) i 1 hora (inclou xerrada de 45 minuts).
Muntatge
Aproximadament 1 hora. S’ha de tenir en compte aquest temps de muntatge a l’hora de planificar l’activitat. Es requereix el mateix temps per al desmuntatge.
Materials que oferim per al taller
Opcional:
Requeriments tècnics del centre que vulgui rebre el taller
Per a la carpa:
Per al joc de les analogies:
Per al joc de la fecundació:
Per a la xerrada: