Professor d’Investigació en Sistemàtica, Ecologia i Evolució del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona ha desenvolupat durant 40 anys projectes de recerca al Mediterrani i als Oceans Atlàntic, Pacífic i Antàrtic. Ha creat els grups d’Ecologia dels suspensívor bentònica i de Biologia del zooplàncton gelatinós a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM).
En l’actualitat els projectes que dirigeix estan enfocats a la recerca de la base científica que permeti aconseguir una conservació i gestió respectuosa dels ecosistemes marins i una gestió social i rigorosa de problemes mediambientals com son les proliferacions de meduses.
Dirigeix el projecte de col·laboració entre l’ICM-CSIC i l’Obra Social la Caixa, el mar a fons que te com a principal objectiu generar recursos educatius per les aules de primària i secundària per que el mar sigui més present en el mon educatiu. Ha rebut el Premi de la crítica Serra D’Or l’any 1985 i el Premi de Medi Ambient de l’Institut d’Estudis Catalans l’any 2010.
Begoña Vendrell Simón, biòloga i antropòloga, és professora de ciències experimentals a l’Escola Sant Gregori de Barcelona. Abans de dedicar-se a la docència, va estar fent recerca predoctoral a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona sobre ecologia bentònica a l’Antàrtida.
La seva passió per l’educació, però, va fer que s’impliqués en nombrosos projectes i tasques de divulgació i d’educació, i que finalment hagi redirigit la seva tesi doctoral cap a aquest camp. A més, va estudiar Antropologia social i cultural, i li interessa en particular el coneixement ecològic tradicional.
Va ser la coordinadora del projecte El mar a fons des dels seus inicis, per al qual ha ideat i realitzat molt material didàctic i n’és col·laboradora habitual. Participa en l’organització i realització de tallers per a formació de professorat, i li encanta aprendre de companyes i alumnes.
Graduada en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Al seu darrer any de carrera va participar al programa de Suport a la docència pràctica del departament de Zoologia de la UAB. Va realitzar les seves pràctiques curriculars a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) sobre aspectes reproductius de gorgònies mediterrànies sota el projecte LIFE+INDEMARES. Des de llavors participa activament tant en projectes de recerca com de divulgació dintre del grup Benthic Suspension Feeders de l’ICM-CSIC.
Màster en Oceanografia i Gestió del Medi Marí per la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va basar el seu Treball Final de Màster en la cerca de patrons de distribució espacials de gorgònies antàrtiques al Mar de Weddell. És part de l’equip d’ “El Mar a Fons”, projecte sota el qual es realitzen diferents esdeveniments de divulgació i on és encarregada de crear diferents recursos didàctics. També es membre actiu d’APECS-Spain, l’Associació de Joves Científics Polars que organitza anualment activitats amb centres escolars i museus sobre temàtica antàrtica. Forma també part de la Comisió de l’ICM amb l’ aliança que té amb l’Escola Tanit sota el projecte Magnet, un projecte per mitigar els efectes de la segregació escolar.
Stefano Ambroso és estudiant de doctorat al Departament de Biologia Marina de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona. La seva investigació actual se centra en l’estudi de l’estructura i dinàmica de les comunitats bentòniques dominades per espècies de llarga durada, que habiten a la plataforma continental del Mar de Weddell a través de Remote Operated Vehicle (ROV). Ha participat en nombrosos projectes d’investigació marina (BENTOLARV, LIFE-INDEMARES, MEDRECOVER, ENPI, ECOSAFIMED) relacionats amb la conservació i gestió de les zones costaneres de la Mediterrània. La seva activitat de recerca també està relacionada amb l’ecologia i els patrons de distribució espacial de les comunitats bentòniques mediterrànies i la seva relació amb els paràmetres ambientals. També està interessat a aconseguir una comprensió global de diversos aspectes ecològics i biològics de les gorgònies mediterrànies com la seva distribució, el creixement i la reproducció.
Il·lustrador científic i naturalista. Treballa des de 1979 com a il·lustrador científic independent, ha col·laborat en obres com Història Natural dels Països Catalans, Biosfera i en diversos volums de Fauna Iberica, i és il·lustrador habitual de l’edició espanyola de National Geographic. A més centenars dels seus dibuixos il·lustren des de treballs científics a obres de divulgació. L’interès pel treball dels seus predecessors l’ha portat a estudiar la història d’aquesta professió que està a cavall entre l’art i la ciència.
Com a naturalista ha dedicat els seus esforços a l’estudi de l’ecologia i la taxonomia d’un poc conegut grup de crustacis marins, del qual ha descrit nombroses espècies. Actualment col·labora junt amb altres membres de la ICHN en un estudi sobre les comunitats de briòfits i participa en el Catalan Butterfly Monitoring Scheme, on és el responsable de dues de les estacions de seguiment.